Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Pomp 009.JPG
Zupy

Wiosenna zupa z pokrzywy

Od dawna zabierałam się za zrobienie zupy z pokrzywy i nareszcie ją zrobiłam. O właściwościach pokrzywy będzie następnym razem, a teraz przepis na wzmacniającą zupę z pokrzywy z bloga Agnieszki Maciąg (z moimi drobnymi modyfikacjami. czytaj dalej

komentarze: 2
030.JPG
Pierogi, kluski, naleśniki

Kopytka

Nareszcie zrobiło się ciepło. Jak dobrze! Ale chodzę niewyspana, bo za późno chodzę spać. Kiedyś ktoś napisał o paradoksie łóżka, że lubimy w nim być, ale nie możemy się zdecydować, żeby się położyć. Z kolei rano wcale nie chce się wstać. I tak w kółko. Mam tak codziennie i chyba nic na to nie poradzę, nawet gdy to dokładnie wiem. czytaj dalej

komentarze: 5
Kamil 061.JPG
Potrawy z warzyw i kasz

Kotlety z kaszy jaglanej

Święta się skończyły, robi się cieplej, staram się zrzucić to. co zyskałam zimą. Beata podrzuciła mi przepis na kotleciki, które ułatwią to zadanie. Kotlety nie tylko są niskokaloryczne same w sobie, ale w dodatku pieczone. czytaj dalej

komentarze: 8
Pomp 057.JPG
Pierogi, kluski, naleśniki

Pierogi szwedzkie

To są pieczone pierogi i naprawdę pochodzą ze Szwecji. Pisała o nich Astrid Lindgren w "Dzieciach z Bullerbyn". Jadł je Bosse, żeby dostać obwarzanka, ale są tak sycące, że jak zjadł kilka pierogów - upragniony obwarzanek już mu się nie zmieścił. Książkę czytałam wieki temu, ale tamtą historię z pierożkami nadal pamiętam. czytaj dalej

komentarze: 6
P1040850.JPG

Mazurek serowy z jogurtów greckich z ksylitolem

Właściwie ten mazurek powstał dzięki Agacie, która co roku jeździła po mazurki do jakiejś specjalnej cukierni, a ja starałam się dojść, jak je zrobić. Oczywiście ten mazurek można zrobić z serem i cukrem, ale ja miałam akurat odcieknięty twarożek z jogurtów greckich. czytaj dalej

komentarze: 5
P1040830.JPG
Sosy, dipy

Przedświątecznie

Weekend był prześliczny i wręcz letni. Miałam wrażenie, że całe miasto wyruszyło na słońce. Marzy mi się taka pogoda na Wielkanoc. Myślę już, co by tu zrobić dobrego do jedzenia. Nie wiem, czy Tatarzy w ogóle widzieli taki sos, ale często i chętnie jest podawany na świąteczny stół obok chrzanu, musztardy i majonezu. Świetnie pasuje do jajek, wędlin czy ryb. czytaj dalej

komentarze: 10
Pomp 071.JPG
Pasty

Wiosna, zmiana czasu i pasta do chleba

Przyszła długo oczekiwana wiosna i z mety zabrała nam godzinę snu. Strasznie nie lubię przestawiania czasu. Nie lubię nawet wtedy, gdy nam dają dodatkową godzinę, bo mam dobrze nastawiony zegarek wewnętrzny i wszystko mi się rozjeżdża - spanie, jedzenie, praca. Przez dobry tydzień nie mogę się pozbierać. czytaj dalej

komentarze: 7
Pomp 058.JPG
Środki naturalne

Domowa pasta do zębów

Fluor jest pierwiastkiem silnie toksycznym, ale przyjmuje się, że w niewielkich ilościach niezbędnym dla naszych zębów i kości. Dlatego od lat dodawany jest do wody oraz do past do zębów, płynów do płukania ust, jest obecny w nitkach dentystycznych i preparatach stomatologicznych. czytaj dalej

komentarze: 9
Pomp 048.JPG
Zdrowie

"Bądź twórcą swojego zdrowia"

Książka Bożeny Żak-Cyran „Bądź twórcą swojego zdrowia” wydana przez Wydawnictwo GALAKTYKA okazała się niezwykle interesująca i bardzo dziękuję Wydawnictwu za tę pozycję. czytaj dalej

komentarze: 4