Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

DOROPOM 080.JPG
Ciasta, ciastka

Sernik złota rosa

W tym tygodniu było pięknie - słonecznie i cieplutko. Teraz już trochę wieje, a jak ktoś dowcipny zauważył, najgorszy jest wiatr, bo jak jest wiatr to nawet gdy jest ciepło to jest zimno. U mnie kolejny sernik. Miało być inne ciasto, ale gdy zobaczyłam ten sernik to już wiedziałam, że muszę go zrobić. czytaj dalej

komentarze: 1
P5040024.JPG
Zupy

Zupa z pieczonej papryki z bryndzą

Jak tak patrzę na nowe części miast to architektura się uwsteczniła. Te proste blokowiska albo beton+szkło nijak się mają do starych, pięknych kamieniczek. A ponieważ lubię oglądać stare miasta i kamienice, więc z przyjemnością jeżdżę do Kalisza, Wrocławia czy Krakowa, żeby sobie pochodzić po ich starych częściach i nacieszyć panującą tam atmosferą. czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 417.JPG
Potrawy z grzybów

Lasagne grzybowe

Mój stosunek do świata jest wprost proporcjonalny do stopnia wyspania. Dzisiaj był po prostu wspaniały. Wyspałam się, słońce pięknie świeciło, chciało się żyć! Z wczorajszego grzybobrania część grzybków ususzyłam, a z części zrobiłam lasagne. Danie jest pyszne. Kiedyś widziałam podobne gdzieś w internecie, potem je przetwarzałam i teraz robię takie:   Lasagne z grzybami & czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 035.JPG
Ciasta, ciastka

Sernik na zimno z owocami

Ostatnio w nielicznych chwilach wolnych zbieram grzyby, ale bardzo polecam pyszny serniczek, znaleziony na stronie http://zcukrempudrem.blogspot.com Warto spróbować dopóki można kupić świeże owoce. czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 159.JPG
Kuchnia włoska

Koniec lata i lasagne

Zastanawiałam się jak tu pożegnać to ponure lato, jak przywołać chociaż wspomnienie słońca. Teraz cieszy mnie nawet błękitna dziurka w szarych chmurach. Wymyśliłam lasagne. W tym daniu jest nie tylko włoskie słońce, ale też kalorie, których nagle zapragnęłam. czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 079.JPG
Środki naturalne

Wzmacniający miód pokrzywowy

Gdy pisałam niedawno o pokrzywie, natknęłam się w "Wiadomościach Zielarskich" na przepis na miód pokrzywowy. Miód ten ma niezwykłe właściwości. Opisywane są przypadki powstrzymania u kilku chorych rozwoju gruczolaka prostaty, a także rozwój raka sutka w I stopniu klinicznym już po tygodniu stosowania miodu pokrzywowego. Ponadto obniża on i wyrównuje ciśnienie tętnicze. czytaj dalej

komentarze: 7
DOROPOM 113.JPG
Potrawy mięsne

Rolada mięsno-pieczarkowa z Nowej Zelandii

Ależ zimno i mokro mamy tego lata! Niedawno całe Houston zalała woda. Ktoś napisał w internecie, że zaobserwował pewną zależność: jeśli w Ameryce następują jakieś klęski żywiołowe, to po ok. 2 tygodniach, w mniejszym zakresie, występują także u nas. Wyszło mu, że ok. 10 września może się dziać coś takiego w Polsce. Oby nie. A dzisiaj nietypowa rolada, na którą przepis znal czytaj dalej

komentarze: 10
P1010003-033.JPG
Desery

Bezy

Bezy lubię od zawsze, od kiedy pamiętam. Mama robiła je kiedyś w domu, gdy zostały jakieś białka, np. po koglu-moglu. Chcąc nie chcąc i ja - miłośniczka bez - musiałam się nauczyć je robić, bo te ze sklepu nie zawsze są dobre. Mając wieloletnią bezową wprawę mogę powiedzieć, że zrobienie bez nie jest trudne. czytaj dalej

komentarze: 6