Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Sałatki, surówki

Surówka z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

 

Jako nastolatka miałam taką teorię, że na starość zmarszczki z mózgu stopniowo się rozprostowują i przechodzą ludziom na twarz. Zwoje mózgowe się wygładzają, tracąc pamięć, za to twarz - wręcz przeciwnie. Może mam już trochę wygładzone w środku skoro do tej pory zapomniałam napisać o mojej ulubionej surówce. Surówka jest pyszna i można ją podać nawet do bardzo eleganckiego obiadu. 

  

Surówka z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

 

1 seler (ok. 250 g),

2 jabłka,

2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,

trochę soku cytrynowego,

1/3 szklanki majonezu,

sól.

 

Seler oraz jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić, wymieszać z majonezem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.