Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Ciasta, ciastka

Tarta belgijska z cukrem

C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010030-001.JPG

 

Jeśli mamy w planach:

a) wzięcie udziału w maratonie,

b) długotrwałe tańczenie zumby,

c) inne poważne wysiłki fizyczne,

zróbmy to ciasto i cieszmy się wspaniałym maślanym smakiem. 

Zachęcona świetnym sernikiem krakowskim Pierre'a Hermé, wypróbowałam kolejny przepis słynnego francuskiego cukiernika. Muszę przyznać, że tarta jest przepyszna, ale trzeba się pilnować z jedzeniem, bo świetnie idzie w biodra. Tymczasem trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Monsieur Hermé radzi, aby jeść tartę w tym samym dniu, w którym była przyrządzona, ale nie zmuszajmy się za bardzo - na drugi dzień też jest świetna.

W związku z wątpliwościami niektórych osób dotyczącymi ilości mąki, odpowiadam, że widocznie tyle właśnie ma jej być. To nie jest typowa tarta. To jest tarta tylko troszkę grubsza niż omlet i taka właśnie ma być, bo ją widziałam na zdjęciu w książce i mnie też tak wyszła. Rośnie na jajku i odrobinie drożdży.

Według przepisu ciasto miesza się drewnianą łyżką. Jeżeli wyrabia się je ręką, wówczas jest bardziej lejące. Gdyby było zbyt rzadkie, to trzeba albo dodać troszkę mąki, albo rozprowadzić je palcami po dnie formy.

 

Tarta belgijska z cukrem

 

Przygotować ciasto drożdżowe maślane (250 g):

2,5 g drożdży,

95 g mąki,

10 g cukru drobnego kryształu,

2 g (niecałe pół łyżeczki soli),

1 duże jajko,

75 g masła o temperaturze pokojowej + masło do smarowania formy. 

 

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać mąkę, cukier i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jajko, wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski.

Masło pokroić na małe kawałki. Stopniowo dodając do ciasta, wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Ciasto wstawić do lodówki na 40 minut.

Formę na tartę o średnicy 26 cm (lub tortownicę) posmarować masłem. Z ciasta uformować kulę, rozwałkować na okrągły placek o średnicy formy i włożyć do formy. Pozostawić w temperaturze pokojowej (22-24° C) na 2 godziny do wyrośnięcia.

 

Przygotować:

80 g cukru pudru,

1 jajko,

30 g crème fraîche lub śmietanki.

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 220° C. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać cukrem pudrem (można przez sitko żeby była równa warstwa).

Wstawić ciasto do piekarnika, obniżyć temperaturę do 200° C i piec przez 12 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować crème fraîche lub śmietanką i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez 8-10 minut, aż gorący cukier wchłonie śmietankę.

Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.

 

 

 

PB100007-Pomidorek