Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Ciasta, ciastka

Brownie II

P1010947.JPG

 

Obiecywali w telewizji deszcz na dzisiaj, ale nic z tego nie wyszło. Na mapie pogody w sobotę były narysowane same krople. Niestety żadna nie spadła. Patrząc na pole widoczne z okna widziałam, że krzaczki kołyszą się jak im wiatr zagra i nic. Poczułam się oszukana, bo nie podlałam wczoraj działki. Tak to jest wierzyć telewizji.

Na jesienne chłody proponuję pyszne brownie. Tym razem z dodatkiem czekolady mlecznej. Przepis dostałam od Agatki i testowałam już dwukrotnie. 

 

Brownie

 

1 szklanka mąki pszennej

3 jajka

2 łyżki kakao

125 g masła

100 g czekolady gorzkiej

200 g czekolady mlecznej

1 szklanka cukru

szczypta soli

 

Blaszkę (moja ma 22 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można maznąć tłuszczem pod papierem, żeby się nie przesuwał).

Połamać lub pokroić drobniej jedną czekoladę mleczną i rozłożyć na dnie blaszki. 

Ubić w misce 3 jajka, wsypać szklankę cukru i zmiksować.

Drugą czekoladę mleczną i gorzką połamać, dodać 125 g masła i wszystko razem rozpuścić w rondelku. Rozpuszczoną masę trochę przestudzić, dodać do jajek z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać szklankę mąki, sól, kakao, wymieszać i wylać na blaszkę z kawałkami czekolady. Wyrównać powierzchnię.

Piec ok. 30 minut w temp. 180º C.

 

 

 

PB240098-001.JPG