Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Potrawy z warzyw i kasz

Kotlety z kaszy jaglanej

Kamil 061.JPG

 

Święta się skończyły, robi się cieplej, staram się zrzucić to. co zyskałam zimą. Beata podrzuciła mi przepis na kotleciki, które ułatwią to zadanie. Kotlety nie tylko są niskokaloryczne same w sobie, ale w dodatku pieczone. Plus spacery, prace ogrodnicze itd. Tęskniłam za tym wszystkim.

A z zajęć domowych, chciałam podzielić się patentem. Udało mi się wreszcie wywabić plamy z mojej najładniejszej białej bluzki. Nie wiem, z czego były te plamy. Mogłam się pobrudzić jakimś smarem na łodzi albo nie wiem czym. W każdym razie nic plam nie ruszało - ani wielokrotne pranie, ani Vanish, nic. Wyglądało to beznadziejnie i myślałam, że straciłam ulubioną bluzkę. Wymyśliłam inny sposób - polałam plamy wodą utlenioną, obłożyłam pastą z Ariela z wodą i zostawiłam na kilka godzin. Następnie namoczyłam bluzkę w wodzie z Arielem, znowu zostawiłam na kilka godzin i - tadam! Plamy zniknęły, a ja mam moją piękną bluzeczkę z powrotem. Bardzo mnie to ucieszyło i może komuś się przyda.

A wracając do kuchni - polecam kotleciki.

 

Kotlety pieczone z kaszy jaglanej, pieczarek i marchewki

 

1 szklanka kaszy jaglanej (lub 2 torebki)

500 g pieczarek

1 marchewka

1 ząbek czosnku

2 cebule

1 łyżka masła

sól, pieprz

1 jajko

sos sojowy 

 

1 szklankę kaszy zalać 2 szklankami wody, zagotować, zmniejszyć ogień i powoli ją ugotować.

500 g pieczarek i 2 cebule poszatkować, udusić z 1 łyżką masła i przyprawami pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i odparować wodę.

Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej w malutkie paseczki i udusić z 1 ząbkiem czosnku z niewielką ilością wody pod przykryciem.

Do letniej kaszy dodać marchew i zblendowane pieczarki. Dodać jajko (wg przepisu może być zamiast tego 1 czubata łyżeczka zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, ale nie próbowałam), do smaku: sos sojowy, pieprz, sól, ewentualnie trochę posiekanej natki pietruszki.

Mokrymi rękami uformować kotlety i piec 30 minut w temp. 190º C.

Podawać na ciepło z sosem czosnkowo-jogurtowym lub tzatziki.

 

 

 

P1010004-001.JPG