Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Sałatki, surówki

Sałatka z pieczonych buraków

DOROPOM 206.JPG

 

Ostatnio rzadko gotuję buraki - wolę pieczone. Nawet w barszczu wyglądają lepiej, bo są intensywnie czerwone, a także lepiej smakują. Ta prosta sałatka powstała, gdy upiekłam za dużo buraków. 

 

Sałatka z pieczonych buraków

 

2 buraki (ok. 250 g)

3 ziemniaki (ok. 180 g)

2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu

 

Buraki upiec piekarniku w folii aluminiowej (folia niezbyt zdrowa, ale bardzo praktyczna - można upiec w specjalnym garnku do pieczenia) w temp. 210º C (ok. 45 minut do 1 godziny - trzeba sprawdzić widelcem, czy są już miękkie). Ostudzić. Pokroić w kostkę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Pokroić w kostkę.

Buraki i ziemniaki wymieszać z cebulą, majonezem i jogurtem. Można schłodzić w lodówce przed podaniem, ale niekoniecznie. Można posolić, ale ja nie potrzebuję, więc nie dodałam soli.

 

 

 

P1010009-003.JPG