Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Pasty

Pesto z pokrzywy i natki pietruszki

DOROPOM 058.JPG

 

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i mamy wyjątkowo chłodne, jak na lipiec, wieczory i ranki. Śpi się lepiej, ale też łatwiej złapać przeziębienie albo jakieś inne korzonki. 

Ale już zapowiadają upały, więc coś bardziej południowego i lekkiego - pesto. Robiła je ostatnio Marysia z firmy Mamboo i bardzo mi się spodobało, bo z pokrzywy i natki pietruszki. Smak ostrzejszy - pasuje do makaronu. W dodatku robi się je bardzo szybko i nie trzeba w gorący dzień stać nad kuchnią.

 

Pesto z bazylii i natki pietruszki

 

50 g natki pietruszki

50 g młodych liści pokrzywy 

1 ząbek czosnku,

30 g startego parmezanu,

1 garstka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika,

50 ml oliwy

 

Listki wrzucić do blendera wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, parmezanem i słonecznikiem lub orzeszkami piniowymi, dodać oliwę i wszystko zmiksować.

 

 

 

S6300749-001.JPG