Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Napoje

Nalewka wiśniowa wytrawna

DOROPOM 113.JPG

 

Nalewkę wiśniową robię co kilka lat według sprawdzonego przepisu z "Kuchni polskiej" Marka Łebkowskiego. Gdy nadejdą chłody, przyjemnie jest czasem wypić kieliszek czegoś rozgrzewającego. Poza tym troszkę nalewki wiśniowej dobrze mieć w kuchni do niektórych dań chińskich. Zrobiłam kiedyś wersję słodką, ale była dla mnie zbyt słodka. Wytrawna jest w sam raz.

 

Nalewka wiśniowa wytrawna

 

1,5 kg wiśni

200 g cukru

500 ml spirytusu 96%

500 ml wódki 40%

 

Wiśnie opłukać, osączyć, wydrylować, wsypać do słoja, dodać 1/5 pestek i cukier, zalać spirytusem i odstawić na 6 tygodni. Nalew zlać, owoce zalać wódką i macerować 3 tygodnie. Nalew zlać, owoce odcisnąć. Połączyć nalewy, przefiltrować przez watę, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.

 

 

 

P1010007-002.JPG