Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Ciasta, ciastka

Kruche babeczki z owocami

DOROPOM 162.JPG

 

DOROPOM 053.JPG

 

Gdybym miała wybrać miss świata owoców - wybrałabym truskawkę. Dla mnie to jest najpiękniejszy owoc. Gdybym miała wybrać wicemiss, byłaby to malina. Dlatego cieszę się, że jedne i drugie rosną u nas, a w sezonie mogę się na nie napatrzeć.

I jak tak patrzę na te maliny, przypomniało mi się jak Kasia, córka Agaty, miała w I klasie zadane do domu narysować martwą naturę. Zapytała mamę, co to jest ta martwa natura. Agata jej ułożyła jakąś kompozycję z dzbankiem, talerzem oraz owocami i tłumaczyła, ale do Kasi nie bardzo to tłumaczenie przemawiało. Przyglądała się uważnie i nagle mówi do Agaty: "Mamo, a nie uważasz, że ta brzoskwinia jest trochę przywiędła?". Dziecko nie mogło pojąć, dlaczego ta natura jest martwa i tak to sobie próbowało wyjaśnić.

Te babeczki bardzo lubię i zwykle latem robię, jak się nadarzy okazja. Okazja niedawno się nadarzyła i są.

 

Kruche babeczki z owocami

 

Kruche ciasto:

350 g mąki

200 g masła

50 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

 

Krem:

1/2 l mleka

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1 żółtko

100 g miękkiego masła

+ owoce do dekoracji (dowolne)

 

Przygotowanie ciasta

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i posiekać. Dodać jajka oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je na 1 godzinę do lodówki (pod przykryciem), a po schłodzeniu albo rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyłożyć ciastem foremki (nie trzeba ich dodatkowo smarować tłuszczem) albo po prostu odrywać po trochu i cienką warstwą wylepiać palcami w foremkach. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180º C i piec kilkanaście minut, aż się leciutko zrumienią (trzeba bardzo uważać i patrzeć, bo bardzo lubią się przypalić).

Po wyjęciu z piekarnika, zostawić babeczki na kilka minut w spokoju, a potem odwracać po kolei foremki i delikatnie wyjmować babeczki.

 

Przygotowanie masy

Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem w grubszym stalowym rondlu, przepłukanym uprzednio wodą. Pozostałe zimne mleko zmiksować z mąką oraz jajkiem i żółtkiem, a następnie dodać do garnka z gorącym mlekiem i gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia, ostudzić i zmiksować z miękkim masłem.

Masą napełnić babeczki i udekorować owocami - ja dodałam jeszcze po listku melisy.

 

 

 

PB100032.JPG