Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Pomp 071.JPG
Pasty

Wiosna, zmiana czasu i pasta do chleba

Przyszła długo oczekiwana wiosna i z mety zabrała nam godzinę snu. Strasznie nie lubię przestawiania czasu. Nie lubię nawet wtedy, gdy nam dają dodatkową godzinę, bo mam dobrze nastawiony zegarek wewnętrzny i wszystko mi się rozjeżdża - spanie, jedzenie, praca. Przez dobry tydzień nie mogę się pozbierać. czytaj dalej

komentarze: 4
Pomp 058.JPG
Środki naturalne

Domowa pasta do zębów

Fluor jest pierwiastkiem silnie toksycznym, ale przyjmuje się, że w niewielkich ilościach niezbędnym dla naszych zębów i kości. Dlatego od lat dodawany jest do wody oraz do past do zębów, płynów do płukania ust, jest obecny w nitkach dentystycznych i preparatach stomatologicznych. czytaj dalej

komentarze: 9
Pomp 048.JPG
Zdrowie

"Bądź twórcą swojego zdrowia"

Książka Bożeny Żak-Cyran „Bądź twórcą swojego zdrowia” wydana przez Wydawnictwo GALAKTYKA okazała się niezwykle interesująca i bardzo dziękuję Wydawnictwu za tę pozycję. czytaj dalej

komentarze: 4
Pomp 197.JPG
Zupy

Zupa cebulowa

Znowu zimno i nawet śnieg spadł. Nabrałam ochoty na dobrą, treściwą zupę. Przejrzałam różne przepisy i zdecydowałam się na zupę cebulową. czytaj dalej

komentarze: 11
Pomp 033.JPG
Ciasta, ciastka

Mrowisko (kuchnia litewska)

Chodziło za mną od kiedy je zobaczyłam. Potem o nim zapomniałam, ale znowu pojawiło się w moim polu widzenia, bo zaczęli je sprzedawać w cukierni koło mojej pracy i widuję je teraz każdego dnia. Mrowisko. czytaj dalej

komentarze: 10
Pomp 003.JPG
Ciasta, ciastka

Sernik nowojorski

Walentynek można nie obchodzić (chociaż przyjemniej jest jednak obchodzić), ale co szkodzi zjeść coś pysznego? Ten sernik jest nadzwyczajny i to z kilku powodów. Po pierwsze jest przepyszny, po drugie jest przepyszny, a po trzecie nie opada. Robiłam go ostatnio kilka razy na powtarzaną co pewien czas prośbę, żeby upiec TEN sernik i nie opadł ani razu. czytaj dalej

komentarze: 13
POMP 052.JPG
Pierogi, kluski, naleśniki

Pyszne leniwe pierogi mojej Mamy (bez bicia piany)

Te pierogi (dlaczego pierogi właściwie?) leniwe jadłam tylko u Mamy. Robi się je bardzo szybko, więc obiad może być gotowy w ciągu 15 minut. Trzeba tylko nabyć biały ser, z którego nie leje się woda, bo wtedy należałoby dodać sporo mąki, a chodzi o to, by mąki było jak najmniej. Jeśli mąki będzie za dużo - pierogi będą twarde, a przecież mają być mięciutkie i pyszne. czytaj dalej

komentarze: 10
004.JPG
Potrawy z warzyw

Chipsy z jarmużu

Kilka razy przeszukałam mój blog, bo byłam przekonana, że kiedyś już pisałam o chipsach z jarmużu. Alicja zrobiła, poczęstowała mnie i bardzo mi smakowały. Od tego czasu w sezonie jarmużowym często je piekę i przyjemnie chrupię. Znalazłam je na innych blogach, ale na moim nie - dlatego nadrabiam tę niedoróbkę. Jeśli ich nie próbowaliście - bardzo namawiam czytaj dalej

komentarze: 9
P1030821.JPG
Desery

Deser kasztanowy z bitą śmietaną

Gdy letni bób się skończy, zaczynają się jesienne kasztany jadalne. Bardzo lubię kasztany i jadam je za każdym razem, gdy się nadarzy okazja. Kiedyś były bardzo drogie, więc kupowałam tylko trochę do upieczenia. Czasem wybierałam się jesienią do ogrodu botanicznego, gdzie rośnie duży, stary kasztan i można było trochę tych brązowych dobroci pozbierać. czytaj dalej

komentarze: 9