Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

DOROPOM 206.JPG
Sałatki, surówki

Sałatka z pieczonych buraków

Ostatnio rzadko gotuję buraki - wolę pieczone. Nawet w barszczu wyglądają lepiej, bo są intensywnie czerwone, a także lepiej smakują. Ta prosta sałatka powstała, gdy upiekłam za dużo buraków.  czytaj dalej

komentarze: 3
P3020008.JPG
Potrawy z ryb i owoców morza

Pstrąg z grilla

Pogoda się popsuła, ale na pewno się naprawi. Ja jestem na diecie i bardziej niż wcześniej przeszkadzają mi w sklepach te wszystkie batoniki przy kasie. To powinno być zabronione. Człowiek idzie kupić sobie coś postnego, kupuje nie oglądając się na niedozwolone półki, a tu go kuszą tymi wszystkimi słodkościami przy wyjściu (gdyby klient nie zauważył ich w sklepie). czytaj dalej

komentarze: 6
DORO 024.JPG
Zioła i przyprawy

Pokrzywa - roślina towarzyska i wszechstronna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest rośliną wieloletnią o parzących włoskach. Ta właściwość powoduje, że nawet osoby nie potrafiące rozróżniać roślin, pokrzywę znają doskonale. Pokrzywa trzyma się blisko ludzi, tzn. rośnie w pobliżu domów i rumowisk. W starożytności pokrzywę uważano za afrodyzjak. Wiele ludów poświęcało ją bogom płodności. czytaj dalej

komentarze: 4
Pomp 026.JPG
Ciasta, ciastka

Ciasto pijana kukułka

Miało być o pokrzywie, ale w tym tygodniu nie miałam okazji zrobić zdjęcia pokrzywie, więc po kilku zdrowych przepisach, dzisiaj będzie pyszne ciasto kukułkowe. Najpierw wykonała je koleżanka, a gdy go spróbowałam od razu poprosiłam o przepis, żeby koniecznie takie ciasto powtórzyć przy jakiejś okazji. Okazja się nadarzyła i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Pijana ku czytaj dalej

komentarze: 10
Pomp 009.JPG
Zupy

Wiosenna zupa z pokrzywy

Od dawna zabierałam się za zrobienie zupy z pokrzywy i nareszcie ją zrobiłam. O właściwościach pokrzywy będzie następnym razem, a teraz przepis na wzmacniającą zupę z pokrzywy z bloga Agnieszki Maciąg (z moimi drobnymi modyfikacjami. czytaj dalej

komentarze: 5
030.JPG
Pierogi, kluski, naleśniki

Kopytka

Nareszcie zrobiło się ciepło. Jak dobrze! Ale chodzę niewyspana, bo za późno chodzę spać. Kiedyś ktoś napisał o paradoksie łóżka, że lubimy w nim być, ale nie możemy się zdecydować, żeby się położyć. Z kolei rano wcale nie chce się wstać. I tak w kółko. Mam tak codziennie i chyba nic na to nie poradzę, nawet gdy to dokładnie wiem. czytaj dalej

komentarze: 6
Kamil 061.JPG
Potrawy z warzyw i kasz

Kotlety z kaszy jaglanej

Święta się skończyły, robi się cieplej, staram się zrzucić to. co zyskałam zimą. Beata podrzuciła mi przepis na kotleciki, które ułatwią to zadanie. Kotlety nie tylko są niskokaloryczne same w sobie, ale w dodatku pieczone. czytaj dalej

komentarze: 8
Pomp 057.JPG
Pierogi, kluski, naleśniki

Pierogi szwedzkie

To są pieczone pierogi i naprawdę pochodzą ze Szwecji. Pisała o nich Astrid Lindgren w "Dzieciach z Bullerbyn". Jadł je Bosse, żeby dostać obwarzanka, ale są tak sycące, że jak zjadł kilka pierogów - upragniony obwarzanek już mu się nie zmieścił. Książkę czytałam wieki temu, ale tamtą historię z pierożkami nadal pamiętam. czytaj dalej

komentarze: 6
P1040850.JPG

Mazurek serowy z jogurtów greckich z ksylitolem

Właściwie ten mazurek powstał dzięki Agacie, która co roku jeździła po mazurki do jakiejś specjalnej cukierni, a ja starałam się dojść, jak je zrobić. Oczywiście ten mazurek można zrobić z serem i cukrem, ale ja miałam akurat odcieknięty twarożek z jogurtów greckich. czytaj dalej

komentarze: 5