Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

DOROPOM 159.JPG
Kuchnia włoska

Koniec lata i lasagne

Zastanawiałam się jak tu pożegnać to ponure lato, jak przywołać chociaż wspomnienie słońca. Teraz cieszy mnie nawet błękitna dziurka w szarych chmurach. Wymyśliłam lasagne. W tym daniu jest nie tylko włoskie słońce, ale też kalorie, których nagle zapragnęłam. czytaj dalej

komentarze: 3
DOROPOM 079.JPG
Zdrowie

Wzmacniający miód pokrzywowy

Gdy pisałam niedawno o pokrzywie, natknęłam się w "Wiadomościach Zielarskich" na przepis na miód pokrzywowy. Miód ten ma niezwykłe właściwości. Opisywane są przypadki powstrzymania u kilku chorych rozwoju gruczolaka prostaty, a także rozwój raka sutka w I stopniu klinicznym już po tygodniu stosowania miodu pokrzywowego. Ponadto obniża on i wyrównuje ciśnienie tętnicze. czytaj dalej

komentarze: 7
DOROPOM 113.JPG
Potrawy mięsne

Rolada mięsno-pieczarkowa z Nowej Zelandii

Ależ zimno i mokro mamy tego lata! Niedawno całe Houston zalała woda. Ktoś napisał w internecie, że zaobserwował pewną zależność: jeśli w Ameryce następują jakieś klęski żywiołowe, to po ok. 2 tygodniach, w mniejszym zakresie, występują także u nas. Wyszło mu, że ok. 10 września może się dziać coś takiego w Polsce. Oby nie. A dzisiaj nietypowa rolada, na którą przepis znal czytaj dalej

komentarze: 10
P1010003-033.JPG
Desery

Bezy

Bezy lubię od zawsze, od kiedy pamiętam. Mama robiła je kiedyś w domu, gdy zostały jakieś białka, np. po koglu-moglu. Chcąc nie chcąc i ja - miłośniczka bez - musiałam się nauczyć je robić, bo te ze sklepu nie zawsze są dobre. Mając wieloletnią bezową wprawę mogę powiedzieć, że zrobienie bez nie jest trudne. czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 051.JPG
Sałatki, surówki

Sałatka z jajek z groszkiem zielonym

Przerzuciłam dzisiaj kompostownik w ogrodzie. Straciłam miliony kalorii i czuję, że powinnam pójść na wcześniejszą emeryturę albo chociaż pojechać do sanatorium. Od wiosny nie doczekałam się, że zrobi to ktoś inny i dzisiaj przystąpiłam do akcji sama. Koło środy powinnam odżyć i zacząć się cieszyć, że to już zrobione. Uffff. czytaj dalej

komentarze: 6
DOROPOM 162.JPG
Ciasta, ciastka

Kruche babeczki z owocami

Gdybym miała wybrać miss świata owoców - wybrałabym truskawkę. Dla mnie to jest najpiękniejszy owoc. Gdybym miała wybrać wicemiss, byłaby to malina. Dlatego cieszę się, że jedne i drugie rosną u nas, a w sezonie mogę się na nie napatrzeć. czytaj dalej

komentarze: 8
DOROPOM 113.JPG
Napoje

Nalewka wiśniowa wytrawna

Nalewkę wiśniową robię co kilka lat według sprawdzonego przepisu z "Kuchni polskiej" Marka Łebkowskiego. Gdy nadejdą chłody, przyjemnie jest czasem wypić kieliszek czegoś rozgrzewającego. Poza tym troszkę nalewki wiśniowej dobrze mieć w kuchni do niektórych dań chińskich. Zrobiłam kiedyś wersję słodką, ale była dla mnie zbyt słodka. Wytrawna jest w sam raz. czytaj dalej

komentarze: 4
DOROPOM 058.JPG
Pasty

Pesto z pokrzywy i natki pietruszki

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i mamy wyjątkowo chłodne, jak na lipiec, wieczory i ranki. Śpi się lepiej, ale też łatwiej złapać przeziębienie albo jakieś inne korzonki. Ale już zapowiadają upały, więc coś bardziej południowego i lekkiego - pesto. czytaj dalej

komentarze: 6