Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Bakalie

P1010003-013.JPG
Bakalie

Skórka pomarańczowa lub cytrynowa w syropie

Przygotowanie skórki pomarańczowej czy cytrynowej w syropie nie wymaga dużo pracy. Trzeba jednak pamiętać, że cytrusy są "pryskane" i istnieje konieczność moczenia skórek oraz odlewania wody. Zresztą wymoczone skórki są bardziej miękkie. czytaj dalej

komentarze: 1
C:\fakepath\PC170003-001.JPG
Bakalie

Migdały - pokarm bogów

Migdałowce w naszym klimacie nie wydają owoców, ale mają wiosną tak ładne kwiaty, że wiele osób decyduje się sadzić te drzewa w swoich ogrodach. Migdałowce wydają owoce w ciepłych krajach śródziemnomorskich, cenione są migdały pochodzące z Sycylii oraz z Bari, czyli z południa Włoch, a także z Francji, Hiszpanii i Majorki. czytaj dalej

Bakalie

Orzechy włoskie

Orzech włoski (Juglans regia) jest drzewem o potężnym systemie korzeniowym. Rośnie dziko w Azji. Uprawiany jest w Europie, Azji, północnej Afryce, USA i Australii. Do Polski został sprowadzony z Bałkanów. Drzewo może osiągnąć ponad 30 czytaj dalej

Bakalie

Orzechy

Orzechy są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów: witamin E, B1, PP i selenu. Zawierają r& czytaj dalej

komentarze: 1