Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Pasty

P1050052.JPG
Pasty

Pasta z awokado, twarożku i rzeżuchy

Wysiałam w tym roku sporo rzeżuchy i jeszcze mam świąteczną. Dzisiaj zrobiłam na śniadanie pastę z rzeżuchy, twarożku (każdy będzie dobry, ale ostatnio bardzo mi podszedł twaróg śmietankowy z Garwolina) i połówki małego awokado, która była w lodówce. czytaj dalej

komentarze: 9
P1030457.JPG
Pasty

Hummus po polsku

Dobrze jest spróbować dań z różnych stron świata, ale najzdrowiej jeść to, co rośnie tu, gdzie żyjemy. Lubię hummus, ale pomyślałam sobie, że można go trochę udomowić. Przyszło mi to do głowy, gdy ugotowałam za dużo grochu. Hummus powstał z naszego grochu, a nie z cieciorki i z siemieniem lnianym zamiast sezamu. czytaj dalej

komentarze: 7
P1030757.JPG
Pasty

Pasta z wędzonej makreli z serem feta

Z przyjemnością dołączam się do akcji Durszlaka "Stop marnowaniu żywności!". Już dawno miałam napisać na ten temat, ale chciałam znaleźć jakieś bardziej szczegółowe dane. Jak je znajdę (gdzieś schowałam i nie wiem gdzie), to je przytoczę. Na razie wspomnę tylko, że w Polsce ludzie wyrzucają rocznie około dwóch milionów ton jedzenia. Są to całe góry czytaj dalej

komentarze: 4
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010019-004.JPG
Pasty

Nostalgicznie

Ostatnio czytam książkę Marka Nowakowskiego "Moja Warszawa. Powidoki" i chodzę z Nowakowskim po starej Warszawie. Po Ochocie, Włochach, a przede wszystkim po Śródmieściu, bo to moje rejony. Zdałam sobie sprawę, że stare miejsca, które zniknęły, istnieją nadal. I będą żyły tak długo jak pamiętający je ludzie. czytaj dalej

komentarze: 6
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010128-001.JPG
Pasty

Tapenade

Majowy weekend okazał się chłodny i w dużej części deszczowy, czyli nie spełnił oczekiwań. Z powodu tego chłodu sięgnęłam po książki Petera Mayle o Prowansji, bo tam jest więcej słońca niż za oknem. Mayle pisze, że mieszkańcy Prowansji "Liczą, że każdy dzień będzie słoneczny, i cierpią, jeśli tak nie jest. Deszcz uważają za osobistą krzywdę." To zupełnie tak, jak ja teraz. czytaj dalej

komentarze: 1
P1010026-006.JPG
Pasty

Czosnek pieczony

Niedawno pisałam o wspaniałych właściwościach czosnku i o tym, że jest bardzo zdrowy. Można go jadać na surowo albo ugotowany, ale można także upiec. czytaj dalej

komentarze: 1
C:\fakepath\P5010004.JPG
Pasty

Szybkie pesto z bazylii (kuchnia włoska)

Scenka z biura. Koleżanka przeczytała kiedyś w internecie news o Dodzie. Mianowicie, że jeżeli Doda zechce, to pstryknie palcami i każdy facet do niej przyleci. Koleżanka zamyśliła się nad znaczeniem tego oświadczenia i wyciągnęła wnioski: - Jak każdy, to i mój stary i pan, panie Janku. - Oj, to dobrze, że nie pstryknęła, bo się dzisiaj źle czuję - odpowiedział Janek bez entuzjazmu. czytaj dalej

C:\fakepath\S6301023.JPG
Pasty

Pasta z bobu

  Latem najbardziej lubię jeść bób, czereśnie i arbuzy. Bób gotuję po prostu w osolonej wodzie i jem gorący. Raz w sezonie robię jednak obowiązkowo pastę z bobu. Przepis podała mi kiedyś Pani Ania i uznałam, że to pyszota. czytaj dalej

komentarze: 2
PB240100-001.JPG
Pasty

Pasta orzechowa

(na podstawie przepisu dr Ewy Dąbrowskiej - o diecie Pani doktor będę jeszcze pisała)   Pasta orzechowa   Składniki: 20 dag orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych, migdałów) 2 łyżki oleju lub 1 łyżka oleju + 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu szczypta soli 2 łyżeczki kakao (to mój dodatek - nie ma go w przepisie oryginalnym).   Wszystkie czytaj dalej