Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Pasty

DOROPOM 058.JPG
Pasty

Pesto z pokrzywy i natki pietruszki

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i mamy wyjątkowo chłodne, jak na lipiec, wieczory i ranki. Śpi się lepiej, ale też łatwiej złapać przeziębienie albo jakieś inne korzonki. Ale już zapowiadają upały, więc coś bardziej południowego i lekkiego - pesto. czytaj dalej

komentarze: 6
P1010069-001.JPG
Pasty

Bruschetta z groszkiem i szalotką

Czytaliście książkę Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" albo może oglądaliście film? Motyw ten sam, ale książka i film różnią się od siebie. A mnie szalenie się podobają. Jest w nich radość, słońce i proste życie mieszkańców wsi, pociągające większość mieszczuchów z betonowych miast. Jedzenie też jest bardzo proste, ale pyszne. Świeżutkie, takie "prosto z krzaka" czytaj dalej

komentarze: 5
Pomp 071.JPG
Pasty

Wiosna, zmiana czasu i pasta do chleba

Przyszła długo oczekiwana wiosna i z mety zabrała nam godzinę snu. Strasznie nie lubię przestawiania czasu. Nie lubię nawet wtedy, gdy nam dają dodatkową godzinę, bo mam dobrze nastawiony zegarek wewnętrzny i wszystko mi się rozjeżdża - spanie, jedzenie, praca. Przez dobry tydzień nie mogę się pozbierać. czytaj dalej

komentarze: 7
P1050052.JPG
Pasty

Pasta z awokado, twarożku i rzeżuchy

Wysiałam w tym roku sporo rzeżuchy i jeszcze mam świąteczną. Dzisiaj zrobiłam na śniadanie pastę z rzeżuchy, twarożku (każdy będzie dobry, ale ostatnio bardzo mi podszedł twaróg śmietankowy z Garwolina) i połówki małego awokado, która była w lodówce. czytaj dalej

komentarze: 9
P1030457.JPG
Pasty

Hummus po polsku

Dobrze jest spróbować dań z różnych stron świata, ale najzdrowiej jeść to, co rośnie tu, gdzie żyjemy. Lubię hummus, ale pomyślałam sobie, że można go trochę udomowić. Przyszło mi to do głowy, gdy ugotowałam za dużo grochu. Hummus powstał z naszego grochu, a nie z cieciorki i z siemieniem lnianym zamiast sezamu. czytaj dalej

komentarze: 7
P1030757.JPG
Pasty

Pasta z wędzonej makreli z serem feta

Z przyjemnością dołączam się do akcji Durszlaka "Stop marnowaniu żywności!". Już dawno miałam napisać na ten temat, ale chciałam znaleźć jakieś bardziej szczegółowe dane. Jak je znajdę (gdzieś schowałam i nie wiem gdzie), to je przytoczę. Na razie wspomnę tylko, że w Polsce ludzie wyrzucają rocznie około dwóch milionów ton jedzenia. Są to całe góry czytaj dalej

komentarze: 4
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010019-004.JPG
Pasty

Nostalgicznie

Ostatnio czytam książkę Marka Nowakowskiego "Moja Warszawa. Powidoki" i chodzę z Nowakowskim po starej Warszawie. Po Ochocie, Włochach, a przede wszystkim po Śródmieściu, bo to moje rejony. Zdałam sobie sprawę, że stare miejsca, które zniknęły, istnieją nadal. I będą żyły tak długo jak pamiętający je ludzie. czytaj dalej

komentarze: 6
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010128-001.JPG
Pasty

Tapenade

Majowy weekend okazał się chłodny i w dużej części deszczowy, czyli nie spełnił oczekiwań. Z powodu tego chłodu sięgnęłam po książki Petera Mayle o Prowansji, bo tam jest więcej słońca niż za oknem. Mayle pisze, że mieszkańcy Prowansji "Liczą, że każdy dzień będzie słoneczny, i cierpią, jeśli tak nie jest. Deszcz uważają za osobistą krzywdę." To zupełnie tak, jak ja teraz. czytaj dalej

komentarze: 1
P1010026-006.JPG
Pasty

Czosnek pieczony

Niedawno pisałam o wspaniałych właściwościach czosnku i o tym, że jest bardzo zdrowy. Można go jadać na surowo albo ugotowany, ale można także upiec. czytaj dalej

komentarze: 1
C:\fakepath\P5010004.JPG
Pasty

Szybkie pesto z bazylii (kuchnia włoska)

Scenka z biura. Koleżanka przeczytała kiedyś w internecie news o Dodzie. Mianowicie, że jeżeli Doda zechce, to pstryknie palcami i każdy facet do niej przyleci. Koleżanka zamyśliła się nad znaczeniem tego oświadczenia i wyciągnęła wnioski: - Jak każdy, to i mój stary i pan, panie Janku. - Oj, to dobrze, że nie pstryknęła, bo się dzisiaj źle czuję - odpowiedział Janek bez entuzjazmu. czytaj dalej