Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Warzywa

P1040370.JPG
Warzywa

Fasola

Fasola (Phaseolus L.) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Ameryki Środkowej (Peru, Meksyk), a pierwszy Europejczyk, Krzysztof Kolumb, spotkał fasolę na Kubie. W Ameryce Północnej również uprawiano różne gatunki fasoli, także fasolę pnącą i wiele odmian karłowej. czytaj dalej

komentarze: 3
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010013-002.JPG
Warzywa

Por

Por (Allium porrum L.) uprawiany był na Bliskim Wschodzie 3 tysiące lat temu. Bardzo cenili go Grecy i Rzymianie, natomiast w innych częściach Europy został rozpowszechniony w początkach XI w., został nawet godłem Walii i do dzisiaj jest tam czczony w święta państwowe. Do Polski przybył wraz z królową Boną.   Por należy do tej samej rodziny co cebula. Łodyga z wąskimi zielo czytaj dalej

komentarze: 1
P1010028-003.JPG
Warzywa

Cebula - chroni serce i leczy przeziębienia

Cebula zwyczajna (Allium cepa var. cepa) pochodzi prawdopodobnie z terenów obecnego Iranu, Afganistanu oraz Turcji. Stara turecka legenda wyjaśnia dlaczego cebula i czosnek mają ostry smak oraz niemiły zapach. Otóż gdy szatan został wyrzucony z nieba, tam gdzie postawił lewą nogę kiełkował czosnek, a tam gdzie prawą - cebula. czytaj dalej

P1010006-008.JPG
Warzywa

Rzeżucha

Rzeżucha zwyczajna (Lepidium sativum L.), czyli pieprzyca siewna, rośnie dziko w środkowej i wschodniej Azji, skąd przez północną Afrykę przedostała się w rejon Morza Śródziemnego, a następnie rozpowszechniła w całej Europie. Z uwagi na krótki okres wegetacji i niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, zaczęto ją uprawiać czytaj dalej

komentarze: 1
P1010014-014.JPG
Warzywa

Sałata

Sałata siewna (Lactuca sativa L.) była jadana w Azji Zachodniej już 1500 lat p.n.e. Znano kilka jej odmian. We Francji zawsze uważano, że sałata to coś dla intelektualistów. Nazywano ją "rośliną mądrości" lub "zielem filozofów". Jednocześnie uważano, że sałata podnosi libido, a u młodych matek zwiększa wydzielanie mleka. czytaj dalej

P1010002-017.JPG
Warzywa

Brukiew

Brukiew (Brassica napus L.) zwana też karpielem lub kwakiem, była jedzona już w czasach prehistorycznych. Nasi przodkowie jedli ją na surowo lub pieczoną w popiele, tak jak my dzisiaj jemy ziemniaki. W starożytności uważano brukiew za roślinę leczniczą. Opisywali ją wszyscy starożytni pisarze od Teofrasta do Pliniusza Starszego. Chorych kąpano w wywarze z brukwi czytaj dalej

komentarze: 4
P9160090.JPG
Warzywa

Wielki mały czosnek

Czosnek (Allium sativum) pochodzi ze środkowej Azji. Jest jadany od co najmniej 5000 lat jako roślina przyprawowa i lecznicza. Z czasem jego uprawa rozpowszechniła się prawie na całym świecie. O czosnku powstały liczne mity i legendy. Pełnił on ważną rolę w wielu kręgach kulturowych jako magiczna roślina lecznicza: - w starożytnym Egipcie robotnicy budujący piramidy spożywali czytaj dalej

komentarze: 2
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010050-005.JPG
Warzywa

Bardzo cenny jarmuż

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica) zwany jest niekiedy kapustą liściastą. Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i Rzymianie bardzo go lubili. W średniowieczu jarmuż stał się jednym z najważniejszych artykułów spożywczych i cennym źródłem witaminy C. Jest rośliną niewymagającą i dobrze rośnie nawet w surowym klimacie krajów północnych, uprawiany czytaj dalej

C:\fakepath\P1010039.JPG
Warzywa

Bakłażan

Bakłażan (Solanum melongena L.), zwany też oberżyną, a czasami gruszką miłosną czy jajkiem krzewiastym, jest starą rożliną uprawną Indii. Z początkiem naszej ery zaczął się rozprzestrzeniać z Indii do sąsiednich krajów. Pierwsze opisy pochodzą z IV w. czytaj dalej

komentarze: 1
C:\fakepath\P1010052-001.JPG
Warzywa

Rzodkiewka

  Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) według Ireny Gumowskiej pochodzi z Chin. Była znana w starożytnym Egipcie, a także w Grecji. Dioscurides zalecał ją na polepszenie wzroku, a także na "sprawy kobiece". Pliniusz uważał ją za lek przeciwko pluciu krwią. Święta Hildegarda w XII w. głosiła, że rzodkiewka "oczyszcza" mózg i daje jasność myśli, a ponadto świetnie wpływa na trawienie i p... czytaj dalej