Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Zioła i przyprawy

P9170135.JPG
Zioła i przyprawy

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) rośnie w rejonie śródziemnomorskim, Azji Mniejszej i Syrii, a w Europie, Indiach, Syrii, na Sri Lance i Ameryce jest uprawiana (na zdjęciu jest wersja kolorowa, bo nie miałam całej zielonej w ogrodzie). Szałwia była znana i używana już w starożytności. czytaj dalej

komentarze: 5
P9170108.JPG
Zioła i przyprawy

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) pochodzi prawdopodobnie z rejonów Morza Śródziemnego i Czarnego oraz z Bliskiego Wschodu. W Europie pisano o cząbrze począwszy od XI w. jako o roślinie stosowanej w chorobach żołądka, wątroby czy jako środku moczopędnym. czytaj dalej

komentarze: 1
P9170118.JPG
Zioła i przyprawy

Majeranek

Majeranek (Origanum majorana L.) pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i jest znany człowiekowi od niepamiętnych czasów. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie doceniali majeranek jako roślinę przyprawową, leczniczą, ale też ozdobną i pletli z niego wianki. czytaj dalej

komentarze: 1
P9170150.JPG
Zioła i przyprawy

Tymianek

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris L.) inaczej tymianek ogrodowy lub - z powodu podobieństwa do macierzanki - macierzanka tymianek, występuje w stanie naturalnym w rejonie Morza Śródziemnego: w Hiszpanii, południowej Francji, we Włoszech, Grecji oraz północnej Afryce. Był znany i uprawiany w starożytności. czytaj dalej

P1010253.JPG
Zioła i przyprawy

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) pochodzi ze wschodnich obszarów od Iranu do Indii przedgangesowych. Stamtąd rozprzestrzenił się w basenie Morza Śródziemnego. Należy do najstarszych roślin leczniczych oraz przyprawowych. Wzmianki o nim znajdowały się w egipskim papirusie sprzed 1500 r. p.n.e., w księgach hebrajskich, w piśmiennictwie greckim i rzymskim. czytaj dalej

P1010015-006.JPG
Zioła i przyprawy

Muszkatołowiec korzenny

Z muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans Houtt.) uzyskuje się gałkę muszkatołową oraz osnówkę. Muszkatołowiec pochodzi z Moluków i Archipelagu Banda. Nie ma wzmianek o gałce muszkatołowej w starożytnych pismach egipskich, chińskich czy indyjskich. czytaj dalej

komentarze: 1
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010052-006.JPG
Zioła i przyprawy

Len piękny i zdrowy

Len (Linum L.) jest prawdopodobnie jedną z pierwszych roślin uprawnych. W górskich rejonach Indii 9000 lat temu utkano pierwszą znaną tkaninę lnianą. Uprawiano go w Chinach, krajach śródziemnomorskich i na Zakaukaziu. W 4-5 tysiącleciu p.n.e len na włókno uprawiano w Mezopotamii, Asyrii, Egipcie i Kolchidzie. czytaj dalej

C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010009-010.JPG
Zioła i przyprawy

Czarny bez - skarb natury

Czarny bez (Sambucus nigra L.) znany też jako bez lekarski, bez aptekarski, bzowina, buzina, kaszka, hyćka, hyczka, holunder, bez biały i in., to krzew z rodziny przewiertniowatych.  czytaj dalej

komentarze: 1
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P5050028.JPG
Zioła i przyprawy

Szczypiorek

Szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) pochodzi z Azji Zachodniej i Środkowej i rośnie dziko na półkuli północnej jako bylina. Był znany już w starożytności. W Polsce szczypiorek i cebula były uprawiane już w XVI w. i cenione ze względu na walory zdrowotne oraz smakowe. Szczypiorek należy do rodzaju czosnek (Allium) i rodziny czosnkowatych. Używany jest jako przyprawa. &nb czytaj dalej