Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Desery

P1010003-033.JPG
Desery

Bezy

Bezy lubię od zawsze, od kiedy pamiętam. Mama robiła je kiedyś w domu, gdy zostały jakieś białka, np. po koglu-moglu. Chcąc nie chcąc i ja - miłośniczka bez - musiałam się nauczyć je robić, bo te ze sklepu nie zawsze są dobre. Mając wieloletnią bezową wprawę mogę powiedzieć, że zrobienie bez nie jest trudne. czytaj dalej

komentarze: 6
P1030821.JPG
Desery

Deser kasztanowy z bitą śmietaną

Gdy letni bób się skończy, zaczynają się jesienne kasztany jadalne. Bardzo lubię kasztany i jadam je za każdym razem, gdy się nadarzy okazja. Kiedyś były bardzo drogie, więc kupowałam tylko trochę do upieczenia. Czasem wybierałam się jesienią do ogrodu botanicznego, gdzie rośnie duży, stary kasztan i można było trochę tych brązowych dobroci pozbierać. czytaj dalej

komentarze: 9
P1010011-025.JPG
Desery

Pierogi drożdżowe z makiem

Wygląda na to, że znowu wyjedziemy znienacka, tylko nie wiem, kiedy ten znienacek nastąpi. Pewności też nie mam, ale może tak być. Dlatego na wszelki wypadek już podam przepis na drożdżowe pierogi z makiem, które mogą zastąpić makowca. Wiadomo, że coś z makiem na świątecznym stole być musi, bo mak jest symbolem płodności i dostatku. Jeśli by go nie było, to marne widoki. czytaj dalej

komentarze: 14
P1070712.JPG
Desery

Malinowo

Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Dlatego zrobiłam bardzo malinowy deser z serkiem i galaretką. W czasie upałów ten schłodzony w lodówce deser jest bardzo smaczny.   czytaj dalej

komentarze: 5
P1040066.JPG
Desery

Flan z Hawany Pawła Lorocha

Na Kubie nie byłam, ale flan zdarzało mi się robić i pomyślałam, że to dobra propozycja na Walentynki. Paweł Loroch był na Kubie i z zachwytem napisał o flanie "cudownie kremowym, wyziębionym w lodówce, intensywnie karmelowym".  Lubię czytać przepisy Pawła Lorocha i lubiłam kiedyś słuchać jego Gastrofazy w Antyradiu (teraz prowadzi audycje gdzie indziej). czytaj dalej

komentarze: 5
P1010140.JPG
Desery

Sernik jak tęcza

Ten serniczek długo się robi, ale zawsze szybko znika. Jak tęcza. Zwykle unikam sztucznych barwników i wszelkiej chemii i tylko dla tego sernika robię wyjątek, bo inaczej tęcza byłaby niekompletna. czytaj dalej

komentarze: 3
P1010009-013.JPG
Desery

Kluski z makiem

Miałam napisać o tych kluskach przed Wigilia, ale nie zdążyłam. Dlatego dzisiaj wraz z życzeniami dobrych, ciepłych i zdrowych Świąt, podaję z lekkim poślizgiem przepis Joanny Chmielewskiej, autorki wspaniałego "Lesia". czytaj dalej

komentarze: 2
P1010120-001.JPG
Desery

Lukier plastyczny

Ten lukier można wykorzystać do ozdoby tortów, ale nie z bitą śmietaną, bo masa się będzie rozpuszczać. Najlepszy jest do kremów na bazie masła. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv.   Lukier plastyczny 800 g cukru pudru (do mniejszej ilości ozdób wystarczy 400 g i połowa pozostałych składników) 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody   czytaj dalej

C:\fakepath\P1010018-003.JPG
Desery

Trufle

  Ostatnio miałam ochotę na gorzką czekoladę. Pomyślałam, że widocznie potrzebuję magnezu. Jednak zamiast zjeść kawałek czekolady, zrobiłam trufle i teraz wydaje mi się, że przedawkowałam ten magnez. Trufle są takie pyszne, że trudno poprzestać na jednej.   Trufle   200 g gorzkiej czekolady 70%, 3/4 szklanki śmietanki 30%, 40 g masła, 1,5-2 łyżki miodu, zmielone w młynku do orzechów ... czytaj dalej

komentarze: 4
PA270012_001_Piersi__3y_big.jpg
Desery

Piersi Murzynki

    Tęsknię za latem i przy okazji tego deseru pomyślałam ciepło o mojej działce. To nieprawda, oczywiście, że na działkach nic się nie dzieje. W sezonie dzieje się i jeszcze jak! Odbywa się ciężka praca, ale kwitnie też życie towarzyskie. Ludzie się odwiedzają nawzajem i opowiadają o różnych rzeczach. Na przykład w czasie jakiegoś wieczornego przyjątka, Pani profesor ze szkoły muzycznej po... czytaj dalej