Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Potrawy z warzyw

P1070839.JPG
Potrawy z warzyw

Dellagraciano

Powspominajmy jeszcze przez chwilę lato, tym bardziej, że wciąż można kupić bakłażany. Lato jest przecież tak krótko! Zamykając sezon działkowy, jak zawsze stwierdziłam, że ciepło jest tylko przez 5 miesięcy, a zimno - 7. Nawet nie po równo - tu rzeczywiście przydałyby się jakieś parytety. czytaj dalej

komentarze: 6
P1070514.JPG
Potrawy z warzyw

Kotleciki z bobu

W Warszawie lato, obchody Powstania Warszawskiego, wczoraj bardzo uroczyste. Kiedyś Anna Dziewit napisała, że "Warszawa to jest blizna, a blizny rzadko kiedy są ładne". Napisała to w 2005 r., a od tego czasu miasto nie wyładniało. czytaj dalej

komentarze: 2
P1020035.JPG
Potrawy z warzyw

Fasola w sosie pomidorowym

Dziewczyny, co macie w swoich torebkach? Ja mam prawie wszystko. Trudno nawet powiedzieć, że to, co mam, jest torebką. Mam sporą torbę i często są problemy z odnalezieniem tego, czego szukam, bo to coś mogło wylądować w niższej warstwie pokładów mojej torby. czytaj dalej

komentarze: 9
P1010017-009.JPG
Potrawy z warzyw

Gemista z opiekanymi ziemniakami (kuchnia grecka)

Na świecie robi się coraz jaśniej, cieplej i bardziej zielono. Trzeba się pogodzić z tym, że nas też wyraźniej widać. Po zimie i Świętach trzeba więc trochę zrzucić z tego, co się wrzuciło. Pozbywanie się oponek nie jest łatwe, ale jedne sposoby są milsze niż inne. Na przykład ta grecka potrawa z pomidorów i papryki z ryżem czytaj dalej

komentarze: 3
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010023-003.JPG
Potrawy z warzyw

Smażone kulki pomidorowe (kuchnia grecka)

W restauracji na Santorini zależało mi na tym, żeby zamówić coś lekkiego i nietuczącego, bo przecież na plaży trzeba się rozebrać przy ludziach. Znalazłam sobie w karcie coś, co brzmiało krótko: "Tomatokeftedes" - "Tomato balls with feta". Cóż by to mogło być innego niż santorińskie pomidorki cherry z serem feta? Jakże się zdziwiłam, gdy czytaj dalej

komentarze: 6
P1010083-001.JPG
Potrawy z warzyw

Warzywa po chińsku

Nie cierpię zimy. Gdy wyszłam dzisiaj rano na światło, a właściwie na mrok dzienny, zawiał wiatr i dotarło do mnie, jak bardzo jest zimno, od razu moje morale spadło. Żeby poprawić sobie samopoczucie, zaczęłam sobie przypominać zdanie, które ktoś kiedyś napisał dla poprawy nastroju. Po dotarciu do ciepłego pomieszczenia i komputera, odszukałam je w mojej poczcie: "Jeśli czujesz się c czytaj dalej

komentarze: 8
Pomp 054.jpg
Potrawy z warzyw

Ciasteczka z pasternakiem

Spodobały mi się od pierwszego wejrzenia. Parę następnych wejrzeń spowodowało, że je zrobiłam. Można je zrobić również na słodko albo z nadzieniem jak do pierogów ruskich czy z mięsem - byle nadzienie nie było zbyt wilgotne. Zrobiłam je jednak z pasternakiem jak akurat dorwałam pasternak. Nie jest to jednak łatwe, więc można zastosować inne nadzienia. Przepis znalazłam na blogu przy-stole.b czytaj dalej

komentarze: 1
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010011-011.JPG
Potrawy z warzyw

Makaron - wstążki z jarmużem

Co za pogoda! Zimno, wieje Ksawery i od czasu do czasu sypie śnieg. Ten pierwszy śnieg jest zawsze w Warszawie zjawiskiem dziwnym i niespodziewanym. Już parę kropli deszczu wystarczy żeby miasto zamarło w potężnych korkach, a pierwszy śnieg powoduje kompletny paraliż. Wczoraj pół godziny zajęło nam przeczołganie się samochodem przez jedno rondo w centrum, nie mówiąc o dalszej czytaj dalej

komentarze: 2
C:\fakepath\P1010071.JPG
Potrawy z warzyw

Caponata - wersja sycylijska

A to przepis z książki Wandy i Giovanny Tornabene podany przez Frances Mayes w "Bella Toskania". Caponata jest świetnym dodatkiem do krakersów czy chleba, np. z szynką albo do makaronu. Sycylijska caponata jest bardziej aromatyczna niż w innych częściach Włoch z uwagi na sycylijski koncentrat pomidorowy i sardele.   Caponata 2 bakłażany, 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek, czytaj dalej

P3170059_Szlachcice_aJ_big.jpg
Potrawy z warzyw

Szlachcice inaczej

    Pani Ania chciała zjeść szlachcice, ale bardzo nie chciała lepić pierogów. Dlatego wymyśliła te wafle. Zrobiła, uznała, że bardzo udana zamiana i podzieliła się pomysłem.   Szlachcice w waflach   1 kg ziemniaków, 1 duża cebula lub 2 mniejsze (200 g), sól, pieprz, 2 duże wafle, olej do smażenia.   Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (polecam odpowiednią przystawkę do maszynki d... czytaj dalej