Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Pieczywo

P1010012-014.JPG
Pieczywo

Chleb esseński

Gdy pisałam kiedyś o chlebie Ezechiela, zapowiadałam, że przymierzę się też do chleba esseńskiego. I tak się przymierzałam dwa razy, a teraz nareszcie mogę zaprezentować efekty. czytaj dalej

komentarze: 5
P1010014-024.JPG
Pieczywo

Bułeczki dyniowe

Dynie obrodziły tego lata i zdecydowałam się kupić kawałek, żeby zrobić dyniowe bułeczki. Rzadko robię bułki, ale te bardzo lubię, więc uległam pokusie. czytaj dalej

komentarze: 8
P1030592.JPG
Pieczywo

Chińskie kwiatowe bułeczki

Te bułeczki od początku mi się spodobały i ciągle miałam w planach zrobienie ich. Naprawdę nie wiem, dlaczego uważałam, że jak są takie ładne, to trzeba będzie długo je robić. Ponieważ jednak tak uważałam, to odkładałam zawsze ten przepis na jutro. Kiedy się wzięłam za zrobienie bułeczek, okazało się, że robi się je szybko i bez problemu. Bardzo przydały się koszyki do gotowania na parze. czytaj dalej

komentarze: 3
P5040011.JPG
Pieczywo

Graham na drożdżach

To chleb na drożdżach, który kiedyś robiłam, zanim zaczęłam robić chleby na zakwasie. Kilka dni przed pieczeniem trzeba nastawić ziarno na kiełki. czytaj dalej

komentarze: 3
P4280006-001.JPG
Pieczywo

Ciabatta

Ciabattę ćwiczyłam wielokrotnie według różnych przepisów, ale żadna nie spełniała moich oczekiwań. Chodziło o bąble w środku, które nie wychodziły odpowiednio duże. czytaj dalej

komentarze: 1
P1010031-011.JPG
Pieczywo

Bułki śląskie

Gdy już pójdę do biblioteki i szukam informacji na bloga, czasem wpadnie mi w ręce "Przegląd Piekarski i Cukierniczy". Właśnie w tym czasopiśmie z 1996 r. znalazłam przepis na bułki ze Śląska. Bułki są bardzo smaczne i mięciutkie, chociaż niezbyt łatwo się je formuje. Jednak radzę włożyć odrobinę wysiłku, żeby ich spróbować. czytaj dalej

komentarze: 1
P1010073.JPG
Pieczywo

Chlebek pita

Gdy wracam z urlopu, zastanawiam się rano, co zwykle jem na śniadanie, gdy mi go ktoś nie przygotuje. Potem człowiek się jakoś dostosowuje do szarej rzeczywistości i robi jedzenie samodzielnie. czytaj dalej

P1010012-014.JPG
Pieczywo

Kolorowa bułka

Od kiedy dowiedziałam się, że papryka zwiększa wchłanianie kurkumy 2000 razy, zawsze dodaję do kurkumy trochę papryki. Stąd pomysł na bułkę, która zresztą dzięki temu ładnie i nietypowo wygląda. czytaj dalej

komentarze: 8
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010029.JPG
Pieczywo

Bułki sznytki

  Przepis pochodzi z książki Christine Ingram i Jennie Shapter "Chleb - wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków" i tam te pyszne bułki nazywają się bułkami z rowkiem. Jest też informacja, że są one specjalnością francuską i belgijską. U nas takie bułki nazywają się sznytkami.   Bułeczki z rowkiem    400 g niebielonej białej mąki chlebowej (użyłam zwykłej pszennej) 1 i 1/2 łyże... czytaj dalej

komentarze: 1