Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Pieczywo na zakwasie

P1030719.JPG
Pieczywo na zakwasie

Chleb jęczmienny

Ten chleb tak zasmakował MDK, że piekę go ostatnio co tydzień. Przepis znalazłam w książce Eleonory Trojan "Tradycyjne pieczywo". Pieczywo tzw. jęczmienne ma to do siebie, że mąka jęczmienna stanowi tam zawsze tylko dodatek, ale jest wyczuwalna i wpływa na smak oraz konsystencję chleba. czytaj dalej

komentarze: 8
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010033-010.JPG
Pieczywo na zakwasie

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Ciach! Pacnięcie czegoś miękkiego na tarasie. Ostatnio torebki z mąką po przyniesieniu ze sklepu nie są wnoszone do domu, zanim nie przejdą kwarantanny w szczelnych torebkach na zewnątrz. Robimy tak po wyczerpującej walce z molami spożywczymi w mieszkaniu. czytaj dalej

komentarze: 2
P1010074.JPG
Pieczywo na zakwasie

Pumpernikiel

Ten niemiecki chleb można zrobić w domu i raczej wtedy gdy jest zimno, bo piecze się bardzo długo. Długo też można go przechowywać w szczelnym zamknięciu i w chłodnym miejscu. Receptura pochodzi z bloga Mirabbelki. Piekłam pumpernikiel według tego przepisu kilka razy i jest bardzo dobry. Trzeba tylko przymierzyć się z pieczeniem do swojego piekarnika. Za pierwszym razem chlebek mi nie wys.. czytaj dalej

komentarze: 19
C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Moje obrazy\DORODNE POMIDORYII\P1010078-004.JPG
Pieczywo na zakwasie

Grecki chleb pasterski (Artos voskoci)

Przepis na ten chleb znalazłam w "Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym" z 1996 r. Tam też podano informację, że chleb w języku greckim ma dwie nazwy: Artos i Psomi. Pierwszej nazwy używa się w odniesieniu do chlebów sakralnych, ale też wytwarzanych starodawnymi metodami. Chleb pasterski był wypiekany od niepamiętnych czasów z mąki jęczmiennej z dodatkiem otrąb owsianych. Ob czytaj dalej

P3180015_Chleb_litew_M1_big.jpg
Pieczywo na zakwasie

Chleb litewski

  Ostatnio stale piekę ten 100% żytni chleb. Przepis pochodzi od Mirabbelki, chociaż odrobinkę go zmieniłam i dla wygody inaczej sobie rozpisałam recepturę. Obiecałam Ewie podać przepis, więc podaję i polecam.   Chleb litewski   Składniki (2 podłużne foremki lub garnki rzymskie):   100g otrąb, 200g wrzącej wody, &nbs czytaj dalej

komentarze: 1
P1130022_Chleb_Liski_Q2_big.jpg
Pieczywo na zakwasie

Chleb Liski żytni z zaparką

  Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach mam ochotę raczej na chleb z masłem i z serem. Dlatego dzisiaj proponuję bardzo dobry chlebek żytni. Mirabbelka zmodyfikowała trochę chleb Liski i efekt końcowy jest świetny. Często robię ten chleb i też odrobinkę go zmieniłam.   Chleb żytni z zaparką (1 bochenek)   Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia wymieszać: 250 g gorącej wody, 50 g mąki ż... czytaj dalej

komentarze: 2
Pieczywo na zakwasie

Chleb na dwóch zakwasach

  To jeden z moich ulubionych chlebów. Świetnie się go formuje, dobrze wyrasta. Zawsze mi się udawał. Czasem dodaję do tego chleba trochę posiekanych orzechów włoskich. Przepis J. Hamelmana znalazłam na stronie Tatter o chlebie i troszeczkę go zmieniłam.   Chleb na dwóch zakwasach (1 duży bochenek lub 2 małe)   Zaczyn pszenny: 40 g białej czytaj dalej

P3170002_Zakwas_psze_dl_big.jpg
Pieczywo na zakwasie

Zakwas pszenny

    Oprócz zakwasu żytniego można zrobić również taki zakwas. Przepis wzięłam od Mirabbelki. Mój zakwas pszenny jest bardziej dziarski niż żytni i zawsze szybciej wyrasta. Oczywiście, jak każdy żywy organizm czytaj dalej

komentarze: 16
P2240009_Chleb_ryowy_GK_big.jpg
Pieczywo na zakwasie

Chleb mieszany z dodatkiem ziemniaków na zakwasie ryżowym

  Obiecałam Magdzie chleb bezglutenowy. Zrobiłam taki chleb według przepisu Mirabbelki, ale nie było to proste. Chleb dosyć długo się piecze i łatwo kruszy. Dlatego na zdjęciu jest tylko kromeczka (ta najładniejsza). Zastanawiałam się, że może warto dodać trochę klejącego się ugotowanego ryżu jako lepiszcza? Może dodać trochę klejącego się ugotowanego ryżu zmielonego przez maszynkę? Myślę, ż... czytaj dalej

PA200049_002_Chleb_b_Oh_big.jpg
Pieczywo na zakwasie

Chleb borodinsky

  To jeden z moich ulubionych chlebów znalezionych na blogu Mirabbelki. Oprócz składników podanych w przepisie zawsze dodaję jeszcze 1/2 łyżeczki kurkumy natomiast nie używam ani kminku ani kolendry, bo nie lubię. W związku z tym nie jestem pewna, czy mój chleb powinien nazywać się borodinsky. Troszkę przetworzyłam przepis oryginalny, ale wychodzi pyszny chlebek.   Chleb borodinsky (1 boch... czytaj dalej