Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Potrawy z ryb i owoców morza

P3020008.JPG
Potrawy z ryb i owoców morza

Pstrąg z grilla

Pogoda się popsuła, ale na pewno się naprawi. Ja jestem na diecie i bardziej niż wcześniej przeszkadzają mi w sklepach te wszystkie batoniki przy kasie. To powinno być zabronione. Człowiek idzie kupić sobie coś postnego, kupuje nie oglądając się na niedozwolone półki, a tu go kuszą tymi wszystkimi słodkościami przy wyjściu (gdyby klient nie zauważył ich w sklepie). czytaj dalej

komentarze: 6
P1040163.JPG
Potrawy z ryb i owoców morza

Ryba pieczona w soli

Długo przymierzałam się do takiej ryby zanim ją pierwszy raz zrobiłam. Teraz dosyć często gości na naszym stole. Przekonałam się, że nie ma łatwiej, szybciej i - przy okazji - zdrowiej przygotowanej rybki.  czytaj dalej

komentarze: 7
P1010153.JPG
Potrawy z ryb i owoców morza

Karmazyn z sosem cumberland i z jarzynami

Ależ pięknie się zrobiło! Było tak słonecznie, że trzeba było wyjść z domu. Wczoraj wybraliśmy się nawet do lasu i trochę sobie pochodziliśmy patrząc na resztki złota na gałązkach brzóz. I nie tylko pochodziliśmy, ale nawet zebraliśmy trochę grzybów, a trafiliśmy na kurki, koźlaki, podgrzybki i zajączki. Ha! A dzisiaj był świąteczny obiad według przepisu Mirosława Kalicińskieg czytaj dalej

C:\fakepath\P4220011.JPG
Potrawy z ryb i owoców morza

Krewetki smażone w soli z pieprzem (kuchnia chińska)

  Ach, kuchnia chińska! Lubię ją bardzo. Aż dziwne, że do tej pory nie zamieściłam żadnego przepisu z Chin. Dodatkową atrakcją podczas podróży do tego kraju jest możliwość codziennego jedzenia tamtejszych potraw. Nie każdego to jednak cieszy. Jedna pani z wycieczki domagała się śledzi na śniadanie i bardzo jej się nie podobało, że tam śledzi nie podawali ani na śniadanie, ani na obiad, ani n... czytaj dalej

komentarze: 8
P1270057_Ryba_po_gre_KF_big.jpg
Potrawy z ryb i owoców morza

Ryba po grecku

  Bardzo lubię ryby, a na każde święta jest obowiązkowo ryba po grecku. Podobno Grecy nie mają o tym przysmaku pojęcia i nie wiedzą, co tracą. Najchętniej robię to danie ze świeżych płatów dorsza, bo w rybach mrożonych jest przeważnie dużo lodu i mało ryby. W dodatku dopiero po rozmrożeniu dowiadujemy się w jakim stanie jest ryba. Kiedyś taka rybka rozpadła mi się w czasie smażenia na drobn... czytaj dalej

komentarze: 3