Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest

Wpisy z kategorii: Rośliny zbożowe

P5050677.JPG
Rośliny zbożowe

Ryż

Ryż siewny (Oryza sativa). Dawno temu jawajski bóg Sziwa zakochał się w pięknej dziewczynie. Ta postawiła mu trzy warunki, ale już pierwszy był za trudny, nawet dla boga: aby znalazł takie pożywienie, którego by nigdy nie zabrakło. Ani Sziwa, ani jego liczni wysłannicy nie dali rady, ale postanowił on mimo wszystko zniewolić panienkę. W tamtych archaicznych czasach po tak czytaj dalej

komentarze: 2
P1010018-006.JPG
Rośliny zbożowe

Gryka

Gryka siewna (Fagopyrum esculentum Mnch), zwana też gryką zwyczajną (F. sagitatum Gilib) lub hreczką jest uprawiana od przeszło 4 tysięcy lat. Najpierw w górskich rejonach północnych Indii, potem w Chinach, na Półwyspie Koreańskim, w Japonii i Azji Środkowej. Ślady uprawy znaleziono w wymarłych rolniczych osadach, m. in. w Mongolii i Gobi. W końcu II - na początku I tysiąclecia czytaj dalej

Rośliny zbożowe

Owies kontra cholesterol

Jest wiele gatunków owsa  (Avena). Są to gatunki jednoroczne albo wieloletnie. Najbardziej rozpowszechniony jest owies siewny (Avena sativa), uprawiany jako zboże jare w formie oplewionej lub nieoplewionej (Avena sativa L. var. nuda), które stanowi ponad 90% światowej uprawy owsa. Owies nie ma wysokich wymagań uprawowych i często jest uprawiany na glebach klasy IV czytaj dalej

komentarze: 2
Rośliny zbożowe

Pszenica

Pszenica (Triticum) jest jednym z najważniejszych i najbardziej rozpowszechnionych roślin zbożowych na świecie. Uprawy pszenicy zajmują ok. 20 % powierzchni gruntów ornych na kuli ziemskiej. Największe znaczenie w uprawie mają dwa podgatunki: pszenica zwyczajna (Triticum aestivum ssp. vulgare) oraz pszenica twarda (Triticum durum). Do podgatunków pszenicy, które nie maj czytaj dalej

komentarze: 2
Rośliny zbożowe

Żyto

Żyto (Secale cereale L.) jest rośliną jednoroczną i wiatropylną, nie mającą wysokich wymagań uprawowych. Dlatego Polska, gdzie jest przewaga gleb klasy IV i V, ma bardzo dobre warunki dla uprawy żyta. Barwa ziarna żyta jest szarozielona z charakterystycznym odcieniem niebieskawym i determinowana jest przez odmianę. W 2007 r. uprawiano w Polsce 35 odmian żyta, w tym 34 odmiany ozime i 1 czytaj dalej